.

Custom Search

sestdiena, 2010. gada 27. novembris

Galerijā Istaba- Ilzes Avotiņas gleznas


Galerijā "Istaba" no 25. oktobra līdz 4.decembrim skatāma Ilzes Avotiņas personālizstāde "Terase",

Jau pa galerijas logu redzams, ka gleznas iederas kopējā priekšmetu komplektā. Turpat auskari, turpat brošas, turpat smaržo ēdiens. Cilvēki atpūšas „Istaba” vispār ir atpūtas zona. Kur domas paliek kaut kur uz ielas. Te tu elpo kautkādas citas realitātes smaržas.

I.Avotiņas darbi te iederas. Arī tapuši atpūtas zonā- Barselonā. Kur gan tapuši arī daudzi citi darbi vai darbu idejas pēdējo gadu laikā- Francijā, Itālijā, Spānijā utt. Te varam sajust cik ļoti bildes eksponēšanas vide izmaina vai ietekmē bildes leģendu. Domās ieliekam šos darbiņus kādā plašā izstāžu zālē vai baznīcā un tie skanēs citādi. Tas vairs nebūs Ziemassvētku suvenīrs.

Bet tas nepazemina I.Avotiņas darbu vērti. Tie vienkārši var skanēt dažādi. Cits jautājums- vai tie liek domāt? Vai tas vispār vajadzīgs? Vai mēs filozofējam par to kā izskatamies, kad sēžam divatā uz terases vai kādā kafejnīcā? Un kāda šai situācijai ir filozofiskā jēga? Mēs vienkārši baudam brīdi, situāciju.
Mazliet mulsināja sakrālās bildītes. Te pieķēru sevi savos stereotipos par to kādai aurai jābūt bildēm ar kristīgu tematiku. Mulsināja arī tamdēļ, ka tā pat kā I.Avotiņas dārzu un terašu bildītes, tik pat labi iederējās pie brošām un krūzēm.. Vai pierodam ka mūsu domām par Dievu ir dekoratīvs raksturs? Te būtu vakadzīgs jūsu domu atbalsts.

Tikai vai nav tā, ka mēs pārāk tiecamies visam likvidēt neaizskaramības statusu saucot to vienkārši par demokrātiju?
Bildes ir ārkārtīgi dekoratīvas un Avotiņai raksturīgi košas. Dod Dievs, ka tas aizdedzinās pelēcināto, pārpacietīgo un pārlieki mierīgo latviešu mentalitāti, kurai tiešām būtu noderīga arī I.Avotiņas bilžu stila pātadziņa.

Bet tās būtu skaistas Ziemassvētku dāvanas.
"Gleznošana man ir kā ļaušanās kādai augstākai varai, tas ir – kā vīrietis mīl sievieti, kā māte mīl bērnu, kā dārzā uzplaukst zieds. Vajag tikai ļauties." (I.Avotiņa)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru